Samenvatting
Voorwoord Een jaar rond… Met dit vierde boek, gericht op de winterperiode in de serie Het ‘wilde’ genieten, is het gelukt een jaar rond ‘wilde’ groenten, kruiden en eetbare bloemen te presenteren. Wij zijn van mening dat we op deze wijze een enorme schat aan informatie delen met iedereen die hier ook maar een klein beetje belangstelling voor heeft. De boeken lopen in elkaar over, van het ene seizoen zo weer door in het andere seizoen. Door elk seizoen per deel aan te bieden is het een behoorlijk uitgebreid geheel geworden. Is deze serie nu compleet? Nee! Heel simpel, nee! Want wat we presenteren zijn de meest voorkomende, de meest gemakkelijk te herkennen soorten. Het assortiment is gericht op het grote gemiddelde om zoveel mogelijk mensen van dienst te kunnen zijn. Er is veel meer dat toegevoegd kan worden, maar het uitgangspunt is dat iemand in het noorden van het land er net zo gemakkelijk mee uit de voeten moet kunnen als iemand in het zuiden, of bij onze zuiderburen. Niet iedereen is gericht op een grote tuin met veel verschillende tuinplanten, niet iedereen is gecharmeerd van een tuin met veel ‘wilde’ soorten, kortom: onze insteek is altijd dat het behapbaar moet zijn en snel opgepikt kan worden. Wie wekelijks zijn of haar maaltijden gaat upgraden met gezonde ’wilde’ groenten of kruiden gaat vanzelf verder op onderzoek. Eetbare bloemen zijn er ter verhoging van de feestvreugde. Zij zijn meestal geen dagelijks terugkerend onderdeel van een maaltijd, hoewel fanatiekelingen hier anders over denken. Wij presenteren eetbare bloemen die gemakkelijk te vinden zijn. De vier delen samen zijn qua informatie wel een soort ‘wildplukcursus’ gezien de verscheidenheid, het gemakkelijk kunnen herkennen door middel van de foto’s en enkele hoofdstukken met aanvullende informatie. Over gezondheid, vitamines en andere belangrijke zaken valt veel meer te delen, maar er zijn ook nog tal van kruiden- en andere boeken die specifieker gericht zijn op de geneeskrachtige kant van een plant en andere belangrijke zaken. Via deze boeken is het doel eenieder in de keuken te inspireren de maaltijden naast de bekende groentesoorten completer te maken met planten uit de vrije natuur en/of eigen tuin. De maaltijden krijgen een boost als we spreken over de goede energie. Wat wel heel belangrijk is, is dat de juiste kookbronnen gebruikt worden. Een magnetron en inductiekookplaat zijn uit den boze. Wie deze apparaten gebruikt kan net zo goed karton eten; dat is bij wijze nog beter dan doodgestraald voedsel waar alle levensenergie uit is. Google maar eens op: ‘magnetron – dr. Hertel’. In een magnetron opgewarmd voedsel is werkelijk zo dood als een pier en wanneer iemand een restantje gezonde brandnetelsoep over heeft en dat even later op die wijze opwarmt, gooit diegene alle gezondheid meteen weer overboord. Wie meer wil weten over dergelijke zaken kan dat ruimschoots vinden op internet of uitgelegd krijgen via woonbiologen. Koken op open vuur - in huis is dat dus gas - is voor de voeding het beste. Keramisch is iets minder slecht dan inductie en elektrisch heeft de voorkeur als er geen gas aanwezig is. In een buitenkeuken kun je je natuurlijk helemaal uitleven met andere mogelijkheden. In deze boeken is het niet de bedoeling deze zaken breed uit te leggen, daar zijn andere meer technische boeken en artikelen voor. Wel is het noodzakelijk hierop te wijzen. Wat als positieve tegenhanger altijd prachtig is om aan te reiken zijn de boeken van Anastasia. Via Schildpad Boeken & Producties aan te schaffen of via één van de vele boekenverkooppunten. Anastasia heeft al velen in positieve zin betoverd en past bij ‘puur natuur’, bij eten uit de natuur, bij respect hebben voor de natuur, mens en dier. In die boeken kom je geen magnetron, inductiekookplaat of andere negatieve zaken tegen. Hoe luxer we leven, hoe gecompliceerder het wordt! Terug naar eenvoud, naar onze roots en kennis die onze voorouders eeuwen geleden al heel normaal vonden. Geniet van dit vierde boek in de serie ‘Het ‘wilde’ genieten’. Anneke Bleeker Gaasterland, winter 2021