Fragment
28 EEN EIERSCHAAL KUN JE MALEN ALS CALCIUMBRON
………………………………………………………………………………………………........
JA
Calcium is net als ijzer een belangrijk mineraal, waar je beter geen tekort van kunt hebben. Calcium is nodig voor de botten en de tanden en heeft diverse functies in bloed en weefsels. De aanwezigheid van calcium wordt vaak uitgedrukt in de dichtheid van de botten (Bone Mineral Density, BMD). De hoogte van de BMD wordt deels genetisch bepaald (60-70 procent) en deels door omgevingsfactoren, waaronder de voeding (30-40 procent).
Tekorten aan calcium leiden vooral tot afname van de botdichtheid, wat kan leiden tot rachitis (zwakke botten, ook wel Engelse ziekte genoemd) of osteoporose. Tekorten in bloed of weefsel komen vrijwel niet voor, doordat het lichaam het calcium eerst aan het botweefsel onttrekt. De opname in het lichaam gebeurt passief (door diffusie in de darm) of actief (met hulp van vitamine D). In tegenstelling tot sommige stoffen in de voeding (zoals fytinezuur, fenolen) helpt vitamine D bij de opname van calcium (zie ook fabel 27).
De calciumaanbeveling verschilt wat per geslacht en leeftijd, maar ligt voor volwassenen rond de gram per dag. Om voldoende calcium binnen te krijgen, wordt aanbevolen dagelijks zuivelproducten te eten. Met name kaas voorziet veel Nederlanders voor een groot deel in de calciumbehoefte.
Wie weinig of helemaal geen zuivel eet, doet er goed aan een calciumsupplement te nemen om de mineralendichtheid van de botten op peil te houden.
Sommige mensen willen zelf een calciumpreparaat maken van eischalen. Uit wetenschappelijke studies is bekend dat eierschalen zo’n 380 mg calciumcarbonaat per gram bevatten. Calciumcarbonaat is de vorm waarin het geschikt is voor opname door de mens. Dit komt neer op ongeveer 1,5 gram calcium per eierschaal. Aan twee-derde eierschaal heb je dus genoeg voor je dagelijkse behoefte. Uit studies die gedaan zijn in Afrikaanse landen blijkt dat fijngemalen eierschalen, die bijvoorbeeld worden toegevoegd aan graan waarmee brood gebakken wordt, kunnen bijdragen aan het verhogen van de calciumconsumptie. Een gram gemalen eierschalen kan voorzien in de helft van de dagelijkse behoefte aan calcium voor een volwassen persoon.
Bij de bereiding van eierschalen met als doel er calcium uit op te nemen, wordt in de onderzoeken gewezen op verschillende voedselveiligheidsaspecten. Zo moeten ziekteverwekkende.................................................................................................................
×